Pawężnik syjamski

Pawężnika syjamskiego można znaleźć tylko w pomieszczeniach zamkniętych, na otwartej przestrzeni nie zaaklimatyzował się. Najczęściej spotykany magazynach, w których przechowywana jest żywność taka jak orzechy, kawa, zboża, fasola oraz suszone warzywa i owoce.

 

Pawężnik syjamski (Lophocateres pusillus)

 

Występowanie: Ameryka środkowa, Ameryka Południowa, Afryka, Azja, część Australii oraz Europy; w Polsce występuje rzadko, najczęściej widywany był w towarach importowanych do kraju.
 

Wygląd: Pawężnik syjamski o kolorze czerwonobrązowym osiąga długość od 2,6 do 3,1 mm. Jego ciało jest spłaszczone oraz wydłużone. Przepiecze pokryte jest żeberkami oraz rzędami kropek. Zarówno samice jak i samce mają czułki.

Zasiedlenie: Można go znaleźć tylko w pomieszczeniach zamkniętych, na otwartej przestrzeni nie zaaklimatyzował się. Najczęściej spotykany magazynach, w których przechowywana jest żywność taka jak orzechy, kawa, zboża, fasola oraz suszone warzywa i owoce.

Okres lęgowy i czas pojawiania się: Jaja składane przez samicę znajdują się bezpośrednio na pokarmie. Sprzyjające warunki na rozwój larw to temperatura wahająca się na poziomie od 25°C do 30°C oraz wilgotność 75%. Rozwój wówczas trwa nie dłużej niż 6 tygodni.

Informacje dodatkowe: Pawężnika często można spotkać z innymi szkodnikami, takimi jak kapturnik zbożowy czy wołki. Najlepiej czują się, kiedy mają nieograniczony dostęp do pożywienia.

Szkody i ich zapobieganie: Szkodnik ten nie przynosi większych szkód, ponieważ najczęściej odżywia się zanieczyszczeniami, które występują w pożywieniu. Poza tym nie jest często spotykanym szkodnikiem.

dezynsekcja

Wołki zbożowe - skąd sie biorą jak wyglądają jak się ich pozbyć

Wołki zbożowe są bardzo pospolite w wszelkiego rodzaju magazynach zbóż w tym składach gospodarczych, magazynach płaskich i silosach położonych w strefie klimatu umiarkowanego w tym również w magazynach położonych na terenie Polski. Więcej »

Ozonowanie - sposób na przykre zapachy

Ozon jest jednym z najskuteczniejszych dezynfektantów. Ma on działanie bakteriobójcze oraz dezynfekcyjne, które zwalcza mikroorganizmy. Więcej »

INSEKTPOL podczas manewrów związanych z Ptasią Grypą.

Zespół Insektpolu opracował i przygotował program zabezpieczenia obiektów inwentarskich na wypadek epidemii Ptasiej Grypy. Więcej »

HACCP

HACCP- oznacza System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który jest powszechnie stosowany na terenie całej Europy. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »